Öröm és zene - kreatív zenei foglalkozás - kicsiknek és nagyoknak„A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be." (Kodály Zoltán)

Korunkban érezhetően aktuálisak e gondolatok, hiszen egyre zajosabb világunkban még inkább hiányát érezhetjük az igazán átélt zenei élményeknek.
Gyermekeknek, felnőtteknek legtöbb esetben nincs lehetőségük a zenei fantázia („az alkotó képzelet”) megmozgatására és a zenei emóció teljes átélésére. Pedig a zenei kreativitás, az alkotókészség mindenkié. Ezt az állítást erősíti az alábbi történet is: 

A huszadik század egyik legnagyobb természettudósáról, Albert Einsteinről ismert volt a zene iránti elkötelezettsége. Egy riporter egyszer így szólt a híres tudóshoz:
„professzor, magáról úgy hírlik, hogy naponta két-három órát is hegedül, ahelyett, hogy dolgozna.”

Einstein röviden válaszolt:
„nézze, szerkesztő úr, ha nem muzsikálok naponta, akkor nem megy (s itt a fejére mutatott) a munka.” 


 Einstein máshol így írt erről:
„…ha valamilyen problémával kapcsolatban nem tudtam továbbmenni, véglegesen megakadtam, a zene átsegített a nehézségen – a problémát sikerült megoldani.”  

De nemcsak a híres tudósnak, hanem egy közgazdásznak is hasonló véleménye volt a muzsikáról, ill. a zeneoktatás fontosságáról:  
„A modern gazdaság növekedése nagyon fontossá teszi az absztrakt gondolkodásra való képesség fejlesztését. Ehhez pedig elengedhetetlen – többek között – a zenére… történő nevelés… A huszonegyedik századi oktatásnak vigyáznia kell azért arra, hogy…a zene szeretetére való nevelés ne szoruljon háttérbe.” ( Alan Greenspan, az USA Reserve Bank volt elnöke)


"A zene szeretetére nevelés csak élményekre épülhet." (Kodály Zoltán)
Ezért is indítottuk útjára interaktív alkotó foglalkozásainkat, ahol játékos módon ismerkedhetünk meg a muzsika különböző rétegeivel, főbb alapelemeivel és stílusaival. Tesszük ezt úgy, hogy a csoportos foglalkozások közben szinte észrevétlenül egy alkotóközösséggé alakulunk át. Azok is élvezettel vesznek részt ezeken a közös alkotócsoportokban, akiknek semmilyen zenei előképzettsége sincs, sőt azok is, akik eddig azt gondolták, hogy ők képtelenek bármilyen zenei megnyilvánulásra.Kodály Zoltánnal együtt valljuk, hogy:
„Rögtönözne minden gyermek (ember) ha hagynák… de nem lehet magára hagyni zenei világképe kialakításában.”


Közös zenéléseink során, mi nemcsak hogy hagyjuk, hanem ösztönözzük is a résztvevőket a megfelelő formában való improvizációra. Így áll vissza a régi rend. A zenét ma csak fogyasztó emberből ismét muzsikát alkotó, előadó és hallgató ember lesz egy személyben.„A gyermekek első zenei benyomásai felett féltő gonddal kell őrködni, oda ne jusson be selejt, vagy csak kétes ízlésű… félig sikerült munka.” (Kodály)Zenei foglalkozásainkon - a zeneipari termékek (a „művészetpótlékok”) helyett -„csak tiszta forrásból” származó, valódi művészeti alkotások szólalnak meg.
A magyar népzene és a klasszikus zene könnyebben érthető rétegein kívül megismerkedünk más népek zenei világával, dallamaival, miközben rengeteg különleges hangszert is kipróbálunk az ütős, fúvós és húros hangszerek birodalmából. Lehetőség van mindenki számára, például egy csodálatos hangszerrel, a hárfával is megismerkedni. (A hárfa neve Sárika és nagyon barátságos, kedves hangszer. Alig várja, hogy megszólaltassák.) Játékos  zenei foglalkozásunkat szeretettel ajánljuk iskolák, művelődési házak, könyvtárak és egyéb intézmények, közösségek számára!

A felkéréseket az alábbi elérhetőségeken fogadjuk:
30-638-56-97

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése