Kicsi volt és mégis NAGY - FRANZ SCHUBERTSzeretettel ajánljuk különleges zenei előadásunkat, koncertünket, amelyen az alacsony termetű (1,52 m), de mégis nagy – zeneszerző, Franz Schubert versei, gondolatai és zeneművei hangzanak el!

Közreműködik:
Göndöcs Petra - ének
Bischof Péter - zongora


 

Előadó: Ferge Béla, zenetanár

A meghívásokat, felkéréseket az alábbi e-mail címen és telefonszámon fogadjuk:
30-638-56-97


 "Schubert annyira alacsony volt, hogy miután a segédtanítóságot otthagyta, és az akkori szabályok értelmében katonai szolgálatra kellett volna bevonulnia, alkalmatlannak minősült... A fennmaradt portrék, rajzok, karikatúrák híven megőrizték vonásait... Kerek, formás fej, örökké zilált haj...Külsejével, ruházatával keveset törődött... De nem szándékos bohémkodásból, nem a teátrális hatás kedvéért hanyagolta el magát. Schubert soha nem volt külsőséges. Minden mozdulata, minden szava,minden műve az érzések valódiságából fakadt, természetesen, egyszerűen..." Michael Vogl kitűnő hanggal és színészi képességekkel megáldott énekes volt... Schubert egyik levelében ilyen sorokra bukkanhatunk: "Amikor Vogl énekel, s én kísérem, pillanatokra szinte úgy érezzük, mintha egyek volnánk; az emberek számára ez valami teljesen újat, valami eddig sohasem átélt élményt jelent." 1825-ben - Schubert egyik barátja - Schober megörökítette őket egy kitűnő karikatúrában, amely ezt a címet viseli: Vogl és Schubert kivonul harcra és győzelemre. A tekintélyes, méltóságának és nagyságának tudatát domború mellkassal viselő Vogl vonul elöl, mögötte a jelentéktelen, szemüveges kis emberke, hóna alatt a kottával, szerényen és alázatosan összehúzva magát...


"Az embert egész élete folyamán egy és ugyanazon szépség lelkesítse, ha ez a szépség igaz. Ennek a lelkességnek fénye azonban minden egyebet is megvilágosítson." (Franz Schubert)


 „Amire a szeme ránézett, amihez a keze hozzáért, abból zene lett.“ (Schumann)
„Mint a madár a levegőben, úgy élt Schubert a zenében.“
(Liszt Ferenc)
"Schubert hangja a halandó ember hangja, amely felröppen a transzcendens világba, és egyetlen eszköze volt, amely azonban halhatatlanná tette: az imádsággá nemesedett madárdal."

 (Yehudi Menuhin)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése